Vilken typ av cykel ska man välja?

Cyklar är fantastiska! Vare sig man har bil eller inte så är cykeln ett perfekt sätt ta sig runt både i stan och på landet; man behöver inte oroa sig för parkeringsplats, man har inga skatter att betala för den och man kan ta sig runt över stora områden, ha kul och samtidigt få bra motion.

Beroende på vilken typ av människa man är och vad man vill göra med sin cykel finns det olika modeller att hålla utkik efter när man är på jakt efter en bra andrahandscykel. Är man lat eller sportig, kommer man hålla sig på platta vägar eller ojämna skogsstigar, skall man cykla långt eller kortare avstånd? Här följer några tips för vad man bör tänka på vid val av cykel.

  • Konditionscyklisten: Är du ute efter att komma i form med din cykel är det en god idé att söka efter en tävlingscykel som du kan avlägga stora avstånd med på hög hastighet. Dessa cyklar är lättare än vanliga och man sitter framåtlutad när man cyklar. Detta är cykeln som lämpar sig för Tour de France och eftersom det kan gå riktigt snabbt på dessa cyklar är det viktigt att man också bär en bra cykelhjälm när man tränar.
  • Motion och Natur: Är det inte bara flås man är ute efter kan det vara bättre att skaffa sig en mountainbike. Dessa cyklar är något tyngre och har breda däck som klarar av ojämna ytor. Man kan bege sig ut i den vilda naturen, ta sig upp för branta sluttningar och utforska områden som inte har platta och välgjorda vägar.
  • Picnic och shopping. Vill man inte direkt motionera utan snarare ha en cykel som man kan utföra ärenden med, gå och handla eller ha en picnic är det bra med en större, klassisk cykel utan en massa växlar. Här sitter man upprätt och hjulen är stora och tunga. Perfekt med en korg längst fram och ett smidigt sätt att ta sig runt på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *