Utrustning för vintercykling

Cykling ger kondition, vardagsmotion, frisk luft och är bra för både humör och plånbok. Många ställer in cykeln i garaget framåt höstkanten när det blir halare på gatorna. Först när vårens sista frost är över börjar cykelsäsongen igen, men så behöver det inte vara. Det går alldeles utmärkt att cykla året om med rätt utrustning.

På vintern är det färre cyklister ute och man kan därför njuta av lugn och utrymme på cykelbanorna medan man trampar fram på gnistrande snö en solig vintermorgon. Här kommer några bra tips på utrustning för vintercykling.

Dubbdäck

Kanske den viktigaste utrustningen för vintercykling är dubbdäck. Med dubbar både fram och bak tar man sig fram även på isiga gator. Däcken är oftast reflexmålade på sidorna så att cykeln syns i mörkret.

Lampor

Det är lag på att ha vit lampa fram och röd lampa bak när man cyklar i mörker, året om, men det är extra viktigt på vintern då det blir mörkt tidigt på eftermiddagen. Även tidiga morgnar är det mörkt när man ska cykla till jobbet.

Sadelskydd

På vintern är det att föredra att förvara cykeln inomhus så att växlarna inte fryser. Dock kan det ändå vara skönt med sadelskydd, antingen ett man drar av om cykeln stått utomhus i regn och snö, eller ett lurvigt fårskinnsskydd som ger extra värme när man sitter på det.

Skoöverdrag

Regnkläder och varma kläder är nästan en självklarhet året runt i Sverige. En form av regnkläder man kan lägga till som vintercyklist är skoöverdrag som är vattenavstötande och hjälper till att hålla värmen. Dessa går att dra på utanpå vanliga skor.

Balaklava

En balaklava, eller i folkmun “rånarluva” kan vara bra att ha riktigt kalla vinterdagar. Kinderna blir extra kalla av vinddraget då man cyklar och en heltäckande luva som bara har hål för ögonen (eller munnen också fungerar bra under cykelhjälmen.

Med rätt utrustning blir vintercyklingen härlig och en bra vardagsvara man fortsätter med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *