Köpa en gammal cykel

70-80 talscyklar är väldigt populära men oftast i ett sämre skick och då kan det vara bra att se över sin nyköpta cykel.

Börja med att undersöka luften i däcken i och med att punktering på cykeln är det vanligaste problemet och vanligaste reparationen. När du ändå är vid däcket så känn att alla ekrar sitter spänt och titta efter ekrar som lossnat. Sen kan du ta tag i hjulen och snurra lite lätt för att se att däcken inte är skeva. Ryck även i hjulet med handen åt sidorna för att känna att det inte glappar. Om det glappar kan det vara hjullager som är dåliga.

Laga punktering

Ställ din cykel upp och ner och skruva av däcket. Bänd upp däcket med däckavtagsverktyg. Sedan drar du fram slangen och lagar den med reparationssats.

Nu kan du sätta på slangen och däcket och fyll på med luft sen montera däcket på cykeln igen.

Tvätta

Spola bort smutsen med en vattenslang men spola inte direkt emot lagren då det kan ta bort fettet. När den värsta smutsen är borta kommer du att se vad det är för smuts som sitter fast hårt och behöver extra skrubbande. Börja med att gnugga bort oljefläckar med en grov trasa.

Nu kan du tvätta med en svamp och tvättmedel eller diskmedel fungerar bra det också, men akta så inte tvättsvampen kommer åt kedjan eller kedjehjulet.

Ska du tvätta med högtryck så ta det försiktigt då smuts och skit kan tränga in i lagren vilket kan resultera i flertal reparationer. När cykeln är färdigtvättad kan du lägga på ett lager vax så lacken håller bättre.

Jag hoppas att ni får en trevlig tid med cykeln och att ni blivit inspirerade till att köpa en gammal cykel eller att ni tar fram gamla cykeln och börjar rusta upp den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *